Hej, mitt barns lärare berättade att vi har fem år på oss att reda planeten. Flickan är 8 och har svårt att sova pga detta. Hur ska jag göra?

Hej, mitt barns lärare berättade att vi har fem år på oss att reda planeten. Flickan är 8 och har svårt att sova pga detta. Hur ska jag göra?

Tack till en av våra läsare för denna fråga.

Föräldrar funderar ofta över denna typ av frågor – ska man eller ska man inte prata om svåra saker med barn. Ska man berätta om klimatkrisen, ska man prata om döden när mormor gått bort? Och hur ska man göra det? Det man kan säga är att det är viktigt att svara ärligt på barnets frågor och att bemöta de känslor som väcks.

Börja med att verkligen lyssna in vad ditt barns oro handlar om så att du vet vad du ska bemöta. Bekräfta att det är sant att vi står inför en väldigt svår situation och visa förståelse för hennes oro. För det är viktigt att tänka på att hennes reaktion inte är sjuklig utan en helt normal reaktion på en allvarlig situation. Det kan med det komma upp en massa olika känslor – ilska, sorg, rädsla. Finns då där för henne och bekräfta att känslorna är förståeliga.

Läs också gärna på vad forskarna från IPCC säger så att du kan hjälpa henne skilja ut realistisk oro från eventuell orealistisk. Hon kanske till exempel fått för sig att jorden verkligen går under om 5 år och ser skräckscenarios framför sig. 

Det är också viktigt att förmedla en trygghet – att du är en vuxen som kommer ta hand om henne. Berätta gärna att det är många vuxna som försöker lösa detta och att vi alla kan hjälpa till på olika sätt – rösta på partier som tar frågan på allvar, engagera sig i miljöorganisationer m.m. 
Sedan är faktiskt det bästa du kan göra att själv engagera dig i frågan, om du inte redan gör det. Då visar du konkret för din dotter att du gör allt för att hon ska känna sig trygg. Ni kan även gå på någon demonstration ihop så att hon ser att det finns personer som engagerar sig. Det man vet motverkar oro mest är gemensamt engagemang. 

Lycka till! / Sofia Viotti, leg. psykolog, genom Klimatpsykologigruppen